Segla MälarenFÖRORD
 

Denna bok är en kärleksförklaring. Till seglingen, till den vackra sjön Mälaren och till rummets och tidens upptäckarglädje. Den är tillkommen under seglingar på Mälarens fjärdar och vikar under en tioårsperiod. Dessa seglingar varade ibland blott en dag eller två, ibland en vecka, och någon gång flera veckor. Seglingarna ägde rum från tidig vår till sen höst. Särskilt hösten blev en tid när jag föredrog att segla: på grund av ensamheten på fjärdarna, naturens vidunderliga skönhet mellan sommar och vinter, och de ofta mycket bättre vindarna som härskar på senhösten.

Seglingarna på Mälaren företogs med Sara. Hon hette så när jag köpte henne, sannolikt döpt till Sara av sin förra ägare eftersom hon var svartmålad. Sara är en liten sjumetersbåt av en typ Magnifik Midget som idag väl mest är att betrakta som en pojkbåt. Hon var inte särskilt bekväm att bo i, men å andra sidan härlig att segla även i lätta vindar. Dessutom var det lätt att komma in till land med henne. Sara passade perfekt för turerna på Mälaren.

I denna bok har jag blandat seglingsbeskrivningar med fakta om Mälaren, sjöns historia, om byggnaderna och platserna vid hennes stränder. Jag har sökt porträttera författare som på det ena eller andra sättet har inspirerats av denna sjö genom historien. Jag har därvid en särskild skuld till Johan Fischerström, en 1700-tals författare och ekonom som skrev en dagbok från en tur på en skuta från Stockholm till Torshälla några höstdagar 1782. Friskheten och skönheten från dessa sidor står sig gott än i dag. Jag har också tagit med fakta av mer prosaiskt slag: om gästhamnar, klubbholmar och utflyktsmål längs Mälaren som passar båtfolket. Även ett antal webbadresser finns med av nytta för båtfararen.

Jag har valt att illustrera boken i huvudsak med äldre illustrationer. Några tecknare och målare som har varit min följeslagare är Erik Dahlberg, verksam på 1600-talet, Elias Martin som målade under senare delen av 1700-talet, och Alexander Nay som på 1870-talet gjorde underbara illustrationer av många vyer av Mälaren och sjöns stränder. Ibland kunde dessa bilder vara gjorda igår, så litet har förändrats. Jag har också haft förmånen att få tillgång till några segelsällskaps fantastiska foton från Mälarseglingens tidigare epok. Ett stort tack till Stockholms Segelsällskap, Södertälje Båtklubb och Upsala Segel Sällskap!

Kärlek är ju något man egentligen inte vill dela, men Mälaren är så rik och välkomnande att det inte är svårt att dela med sig. Tvärs om, det är en glädje.

Claes Lindahl
Malmhuvud, april 2011

 

Tillbaka

BESTÄLL SEGLA MÄLAREN

 

 
 
© 2012 SENTEN.SEsenten.se